Krewetki w sosie winno-pietruszkowym

Krewetki w sosie winno-pietruszkowym
Ingredients
  1. 50-75 dag mrożonych krewetek - im większe tym lepsze. Najlepiej te ugotowane już żeby się za bardzo w obieranie nie cackać. Koktajlowe raczej się nie nadadzą (choć można spróbować)
  2. duża łyżka masła
  3. łyżeczka oliwy z oliwek
  4. białe wytrawne lub półwytrawne wino do podlania
  5. czosnek – 2-3 ząbki (choć dawałem i więcej i było ok)
  6. pieprz , sól
  7. poszatkowana natka pietruszki – garść
  8. bagietka
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. na dużej patelni roztopić masło i dodać oliwę – nie spalić!!
  2. jak masło się tylko roztopi natychmiast wrzucić krewetki (rozmrożone, obrane z ogonków i osuszone!)
  3. po chwili dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę i obracamy krewetki. chwilę smażymy.
  4. dolewamy wino, około pół szklanki
  5. solimy i pieprzymy i redukujemy powstały sos
  6. jak sos lekko zgęstnieje i się zredukuje wrzucamy pietruszkę, mieszamy i dosłownie po minucie zdejmujemy z ognia
  7. podajemy z bagietką pokrojoną na kawałki, wybieramy nią sosik
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/