Kebab czy kebap

Spacerując ulicami polskich miast, które pełne są barów szybkiej obsługi, na pewno każdy z nas spotkał się z barami z kebabem oraz kebapem. Czy jest między niemi jakaś różnica? Czy chodzi o rodzaj kebabu?

Kebab to szerokie pojęcie. Obejmuje ono wiele rodzajów grillowanego mięsa. Wyróżnikiem kebabu jest fakt, że jest on przygotowywany na szpadzie (şiş), grillowany (ızgara) i podawany z warzywami, wśród których obowiązkowo musi znaleźć się pomidor, papryka czy cebula. Jednak dziś w naszym kraju wziąwszy pod uwagę powszechność tej potrawy, słowem kebeb określa się nie tylko to, co prawdziwy Turek kebabem mógłby nazywać.

Kababy i kebaby

Na ulicach spotkać można różną pisownię słowa kebab. Jeszcze niedawno niemal pewne było, że odmienna pisownia jest spowodowana błędem, dziś wraz ze wzrostem popularności orientalnej kuchni, mamy pewność, że używanie w nazwie „b” czy „p” ma swoje uzasadnienie. Prawdziwy turecki kebap, bo właśnie w Turcji stosuje się pisownię przez „p”, musi być przygotowywany w sposób, jaki akceptuje Koran, a więc pochodzić z „czystego mięsa”, Muzułmanie nie stosują w swojej diecie mięsa wieprzowego, więc tradycyjne kebaby są zrobione z mięsa baraniego lub z kurczaka, pochodzącego ze zwierzęcia z tradycyjnego uboju. Gdyby być precyzyjnym za klasyczny turecki kebap powinno uchodzić wyłącznie mięso, które nie zostało wcześniej zmielone, niestety o takie w polskich budkach z kebabem trudno. W naszym kraju najbardziej popularny jest kebab typu döner , który został wymyślony przez tureckich imigrantów i stał się ich tym na zarabianie w krajach Europy Zachodniej.
Kebab charakterystyczny jest dla Iranu, zaś w Indiach i Pakistanie mamy do czynienia z daniem nazywanym kebab czy kabob.

Rodzaje kebabów

Na świecie funkcjonuje około 200 rodzajów kebabów, nie wszystkie są autorskimi pomysłami Turków, wiele z nich to tylko modyfikacje dobrze znanych rodzajów kebabów.
Najbardziej klasycznym dla większości z nas kebabem jest döner (po turecku ‘obraca się’) – znany w całej Europie kebab, który przygotowywany jest na pionowym ruszcie, na którym opieka się mięso, zazwyczaj wołowe lub baranie. Z takich obrotowych rusztów odkrawa się cieniutkie paseczki mięsa i podaje w bułce z warzywami i sosami. Ten typ kebabu jest zdecydowanie najszybszy w przygotowaniu, ponieważ mięso i bułki podgrzewane są non stop, wystarczy dodać warzywa i sos.

İskender kebab to potrawa pochodząca z Bursy i będąca nieco bardziej skomplikowaną wersją kebabu dönera. Do podkładów pide i jogurtu dodaje się cienkie plastry mięsa, które polewa się sosem i roztopionym masłem. Elementem koniecznym do tego dania są grillowane warzywa.

Innymi rodzajami kebabów jest Patlıcan kebab, Manisa kebab, Beyti kebab, Tandir kebab – różnice między tymi daniami polegają na specyfice przygotowania mięsa oraz dodatkach charakterystycznych dla regionów przyprawach i dodatkach.