Karnawałowe słodkości

Karnawał to czas szaleństw, zarówno na parkietach jak i w kuchni. Nasze podniebienie z rozkoszą przyjmuje wszelkie serwowane wyłącznie w karnawale słodkości. Faworki, ciasteczka, pączki, oponki oraz wszelkie karnawałowe odmiany dobrze znanych słodkości.

W karnawale popularne są zwłaszcza małe i bajecznie słodkie przekąski, które dobrze podjada się podczas zabaw. W dawnej Polsce najpopularniejsze były faworki, które mimo iż proste do zrobienia cieszyły się popularnością niemal na każdego rodzaju imprezie począwszy od szlacheckich rautów a na zabawach w chłopskich karczmach skończywszy.

Faworek – król balu

Przepis na faworki jest jednym z tych, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W przypadku faworków, zwanych również chrustem najważniejsze nie są modyfikacje, ale jak najwierniejsze oddanie pierwotnego przepisu, który w naszym kraju znany jest od bardzo dawna. Mimo iż każda gospodyni może do przepisu włożyć nieco własnych pomysłów, niezmiennie w faworkach występują te same składniki, którymi są: mąka, żółtka jajek, masło, śmietana i spirytus. Swój kształt faworki zawdzięczają smażeniu na głębokim tłuszczu, które niestety również sprawia, że są one istną bombą kaloryczną.
Z ciasta na faworki można przygotować też ciasteczka z kandyzowanymi owocami lub wykorzystać je jako element zwykłego kruchego ciasta.
Bez pączków nie ma tłustego czwartku

Wywołujące zachwyty i spożywane w ogromnych ilościach podczas Tłustego Czwartku pączki to po prostu pulchne ciasto drożdżowe, najczęściej występujące w kształcie spłaszczonej kulki. Pączki wychwalał już Mikołaj Rej i wydaje się, że jego opinia wyrażona w „Żywotach człowieka poczciwego” jest aktualna do dziś.

Na jednego mieszkańca Polski w Tłusty Czwartek przypada podobno średnio 2,5 zjedzonego pączka, jednak należy zaznaczyć, że rekordziści mogą w ten dzień zjeść aż 10-15 pączków. Pączki mają wiele odmian począwszy od tradycyjnych, pulchnych kulek z nadzieniem z dżemu czy marmolady, poprzez oponki szczególnie cenione za oceanem, aż po szczególnie farsangi fánk, które Węgrzy podają bez nadzienia.
Ciasto na pączki w różnych regionach Polski jest podobne, choć do jego zrobienia można używać np. maślanki zamiast mleka czy uzupełniać mąkę przeciśniętymi na prasie ziemniakami. W przepisach jednak najczęściej zmienia się nadzienie oraz „okrasa”, którą zdobi się te pulchne kuleczki. 

Słodkości z różnych stron świata

W polskiej kuchni podczas karnawału spotyka się też słodkości, które przyszły do nas z krajów ościennych. Niezłym przykładem może tu być keks, który popularny jest w okresie świątecznym w krajach niemieckojęzycznych.
Keks zwany za naszą zachodnią granicą Stolen to suche ciasto drożdżowe, obficie nadziewane m.in. kandyzowanymi owocami, orzechami i bogato obsypywane cukrem pudrem. Wydań tego ciasta jest wiele, zaś jego składniki można dopasowywać wedle własnych upodobań, zwykle ciasto ma podłużna formę i podaje się je podczas popołudniowych spotkań przy kawie czy herbacie.
Karnawał to nie tylko drożdżowe ciasta czy bardzo tłuste, słodkie przekąski to także czekolada, z której można wykonać po pierwsze nadzienie do pączków czy polewę na ciasto, ale można zrobić też doskonały napój, który poprawia samopoczucie i świetnie rozgrzewa podczas srogich zim.
W karnawale sprawdzają się przede wszystkim ciasteczka kruche oraz te, które można zjeść na kilka gryzów: muffinki, bezy czy eklerki. Zastanawiając się nad menu karnawałowej imprezy nie zapominajmy też o mrożonych owocach, które są doskonałym dodatkiem do drinków, ale mogą stanowić też świetną podstawę deserów, zarówno na ciepło jak i na zimno.