Herbata z imbirem i inne rozgrzewające dodatki

Cytryna, rum a może imbir? – co lubimy dodawać do herbaty w jesienne dni?

Herbata jest jedną z naszych ulubionych zimowych używek. Aby skutecznie nas rozgrzewała i smakowała, najlepiej serwować ją w jesienno-zimowym wydaniu.

Herbata – gwiazda jesieni

Gorące napary na bazie ziół i suszu owocowego to zdecydowanie najczęściej w zimie wybierane napoje. Mamy różne gusty, więc różne smaki preferujemy. Wiele z nas kierując się głównie wskazówkami prozdrowotnymi i wybiera mieszanki, którym już nasi przodkowie zawdzięczali zdrowie i długowieczność. Jednak nie tylko tego możemy się od nich nauczyć, warto zagłębić się w wiedzę historyczną i sprawdzić co dodawano do herbaty, by naturalnie rozgrzać organizm.

Herbata z imbirem

Dodawanie do napojów imbiru nie tylko wzbogaca ich smak, ale również działa rozgrzewająco. Imbir z herbatą najwcześniej został doceniony prze Koreańczyków, którym gwarantował on ochronę przed siarczystymi mrozami. Do tradycyjnej czarnej herbaty zimą dodawali starty korzeń imbiru z dodatkiem cukru, szczyptę cynamonu, drobno posiekane orzechy włoskie i nasiona sosny. Aby napar lepiej działał, sugerowano, by pić go, kiedy jest jeszcze wrzący.
Właściwości imbiru
Imbir jest generatorem ciepła. Dzięki niemu herbata działa nie tylko zaraz po wypiciu, ale pomaga utrzymać wysoką temperaturę organizmu nawet przez kilka godzin.

Herbata z miodem

Legenda głosi, że słabość do miodu, sprawiła, że Hipokrates i Pitagoras dożyli sędziwego wieku. Co prawda dzisiejsza medycyna nie może tych rewelacji potwierdzić, należy mieć na uwadze fakt, że wszystkie właściwości miodu nie zostały jeszcze zbadane! Wiemy na pewno, że miód z ogromną skutecznością zwalcza bakterie, a to jesienią jest nam szczególnie potrzebne. Poza tym herbata posłodzona miodem zamiast cukrem jest zdrowsza.
Właściwości miodu
Miód (nie tylko z herbatą, ale i sam) poprawia wydolność serca oraz redukuje zmęczenie. Pity przed snem może też ułatwić oddychanie osobom cierpiącym z powodu chrapania.

Herbata z bazylią

Arabom zawdzięczamy dość niecodzienną kompozycję rozgrzewającą, a mianowicie herbatę z bazylią. Oczywiście nie wystarczy wrzucić do kubka z woreczkiem herbaty kilku liści bazylii, ale przepis nie powinien sprawić nam szczególnie wiele problemów. Wystarczy zaopatrzyć się w suszoną miętę, szałwię, bazylię i majeranek, a napar posłodzić oczywiście miodem.
Jak działa bazylia?
Napar przygotowany z dodatkiem bazylii w naturalny sposób poprawia samopoczucie.

Herbata z lipą

Lipa jest jednym z tych drzew, które wedle polskiej tradycji zalicza się do pozytywnie wpływających na ludzki organizm (w odróżnieniu np. od „złej topoli”). Lipa nie tylko wzmaga siły witalne, ale dostarcza nam podobno dodatkowej, stricte naturalnej energii. A jak wykorzystać lipę do herbaty? Wystarczy do naszej ulubionej mieszanki ziołowej dodać łyżkę kwiatu lipy.
Jak działa lipa?
Herbata z lipą rozgrzewa uspokaja i ułatwia zasypianie. Jak dowodzą badania laboratoryjne, świetnie wpływa też na układ krążeniowo-wydolnościowy, dlatego zaleca się jej spożywanie osobom starszym.

Herbata owocowa -maliny, dzika róża i nagietek z ogródka

Szczególną popularnością cieszy się wśród smakoszy herbata owocowa. Niestety ilość zawartych w nich wartości odżywczych nie jest wielka, z uwagi na wieloetapowy proces obróbki owoców, a potem suszu. Znacznie zdrowiej jest więc raz do czasu postarać się o samodzielne sporządzenie herbatki. Wystarczy mieć ususzone maliny oraz kwiaty takie jak nagietek i róża. Jeśli nie zadbałyśmy o taki zapas latem, zawsze można wybrać się do sklepu zielarskiego, gdzie dostaniemy małe saszetki wszystkich możliwych owoców i kwiatów.
Jak działa herbata owocowa?
Maliny działają napotnie, doskonale sprawdzą się więc podczas przeziębień, dodatkowo posiadają sporą dawkę witaminy C. Dzika róża wzmacnia i dostarcza organizmowi flawonoidów, witamin C, B1 i B2. Nagietek zaś oczyszcza organizm z toksyn, bo działa moczopędnie oraz znacznie wzmacnia nas z walce z bakteriami.

Zielona herbata – WAŻNE

Przy okazji rozgrzewających herbat trzeba wspomnieć iż tak popularna zielona herbata ma właściwości wychładzające organizm! Dlatego raczej zrezygnujmy z niej w jesienno-zimowych miesiącach na rzecz herbaty owocowej lub czarnej