Folia aluminiowa w kuchni

Do izolowania, do pieczenia, a nawet do prasowania – folia aluminiowa przydaje się w każdej kuchni. Czy znamy wszystkie jej zastosowania?

Folia, mimo iż nosi nazwę „aluminiowej” wykonana może być z tworzywa sztucznego, niekoniecznie z metalu nieżeliwnego. Folia aluminiowa choć wygląda niepozornie spełnia wiele funkcji nie tylko w naszych domowych gospodarstwach, ale i przemyśle.

W kuchni nie ma sobie równych

Jak wie każda z nas, folia ma dwie różniące się od siebie strony: matową i błyszczącą – zależnie od tego, w jaki sposób wykorzystamy właściwości tych stron – taki będzie efekt. Jedna strona wydatnie pomaga w pieczeniu, druga skutecznie zapobiega rozkładaniu się tłuszczów.
Folia jest do pieczenia wręcz idealna. Dlaczego? To proste. Nie przepuszcza światła i wody jest więc doskonałym izolatorem. Oznacza to, że powinno się jej używać do pakowania kanapek nie tylko dlatego, że łatwo nią owinąć pieczywo, ale przede wszystkim dlatego, że przechowywana w niej żywność nie traci wartości. Nie jest narażona na działanie światła – nie traci więc wartości odżywczych. Zapakowany w folię ser, zawsze będzie zachowywał swój kolor i smak, podobnie sprawa ma się z pieczywem. Ponadto, skoro folia nie przepuszcza również wilgoci, zapakowany w nią pomidor nie wysycha. Zachowanie wewnętrznej wilgoci sprawia, że w warzywach i owocach pozostaje aromat i oryginalny smak.

Wiedza podstawowa

Folia aluminiowa ma dwie różniące się ze sobą strony nie bez przyczyny. Strona lśniąca odbija ciepło i tym samym może izolować potrawę. Strona matowa zaś pochlania ciepło. Dlatego też, jeżeli chcemy, by potrawa zachowała temperaturę, strona lśniąca powinna znajdować się od wewnątrz, zaś matowa na zewnątrz. Dla zachowania świeżości potraw, owijamy produkty stroną lśniącą na zewnątrz, a matową do środka – taki układ zapewni, że ciepło nie będzie dostawało się do środka, co opóźni ewentualne psucie się potrawy.

Pieczenie

Szczelne owinięcie mięsa folią sprawia, że piecze się ono nie tylko równomiernie i w miarę szybko, do tego mamy pewność, że potrawa dochodzić będzie w „sosie własnym”. Mięso pieczone w foli wydziela zapach i wilgoć, w którym będzie przebywać w trakcie całego procesu „dochodzenia” do ostatecznego smaku.

Zastosowanie nietypowe

Ponieważ każda z nas ma w domu folię aluminiową, warto znać także jej nietypowe zastosowanie. Folia nadaje się również do przyspieszania procesu prasowania – wystarczy umieścić ją pod pokryciem deski, a sprawi, że materiał będzie gładszy.
Folia może też z powodzeniem zastąpić nam szczotkę do szorowania garnków czy przypalonych patelni, wystarczy zwinąć ją w kuleczkę i szorować przypalone miejsca tak samo jak tradycyjną myjką. Dzięki temu, że folia łatwo się odkształca, możemy mieć pewność, że nie zarysuje ona nawet najdelikatniejszych powierzchni.