Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Ingredients
  1. 0.5 kg fasoli jaś
  2. 2 cebule
  3. 2-3 pętka kiełbasy (zależnie czy mięsne czy mniej mięsne danie)
  4. trochę boczku / szynki (lepszy boczek ale nie miałem)
  5. papryka slodka, ostra, majeranek, sol, pieprz, cząber
  6. łyżka lub dwie koncentratu pomidrowego
  7. 0.75 litra passaty/przecieru pomidorowego
Add ingredients to shopping list
If you don’t have Buy Me a Pie! app installed you’ll see the list with ingredients right after downloading it
Instructions
  1. fasolkę moczymy dzień wcześniej w gorącej wodzie, wodę zmieniamy 1-2 razy
  2. kiełbasę kroimy w pół-plasterki, boczek w kostkę, cebule w kostkę
  3. gotujemy fasolkę aż zacznie być miękka (około 2 godzin) na wolnym ogniu
  4. smażymy kiełbasę i boczek, wrzucamy do fasolki
  5. na tłuszczu który się wytopił smażymy cebulkę, wrzucamy do fasolki
  6. gotujemy chwilkę a następnie dodajemy przecier /passatę i doprawiamy (poza sola i pieprzem, to na koniec)
  7. jak już lekko zgęstnieje i przegryzie się dodajemy łyżkę lub dwie przecieru pomidorowego
  8. gotujemy do wybranej konsystencji, dosmaczamy
  9. najlepsze kilka godzin pozniej a wręcz nastepnego dnia
Print
Zjadłbym.pl - blog kulinarny http://zjadlbym.pl/