10 zalet oliwy z oliwek

Mieszkańcy krajów Basenu Morza Śródziemnego pod pojęciem „olej”, zawsze rozumieli właśnie oliwę z oliwek . Hiszpańskie słowo „aceite” oznaczające „olej” pochodzi od terminu arabskiego, które oznacza z kolei „sok z oliwek”. I właśnie Hiszpania jest największym na świecie producentem oliwek – jest ich tu już aż około 260 odmian.

W Polsce roczne spożycie oliwy z oliwek szacuje się na litr rocznie, dla porównania w słynącej z oliwy Hiszpanii, spożycie to wynosi litr miesięcznie! Dlaczego Hiszpanie tak chętnie raczą się tego typu olejem?

  1. Nie dla miażdżycy, tak dla dobrego cholesterolu – spożywanie oliwy z oliwek, dzięki zawartości związków mineralnych takich jak fosfor, potas i żelazo oraz witamin z grupy B, witamin C i E oraz prowitaminy A znacznie spowalnia rozwój miażdżycy oraz podwyższa poziom dobrego cholesterolu w organizmie.
  2. Natura w czystej postaci – najwyższą jakością charakteryzuje się oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno. Taka oliwa zachowuje wszystkie właściwości organoleptyczne, a poza tym ta spożywana szczególnie często przez mieszkańców Andaluzji oliwa chroni przed zawałami oraz wydłuża średnią długość życia.
  3. Dla serca – zawartość jednonasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w oliwie z oliwek działa doskonale na nasze naczynia krwionośne. Regularne spożywanie oliwy z oliwek przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycę.
  4. Bez astmy – kwas oleinowy, który zawiera oliwa z oliwek według najnowszych badań powoduje spadek zachorowań na astmę, co potwierdza niską ilość zachorowań, jaką notuje się na obszarach, gdzie spożycie oliwy z oliwek jest najwyższe.
  5. Młodość z butelki – hiszpańska oliwa z oliwek uzyskiwana jest w naturalny sposób, bez dodatkowej obróbki chemicznej, dzięki temu zawiera duże ilości polifenoli, które z kolei przyczyniają się do zapobiegania powstawaniu wolnych rodników. Przeciwdziałanie w starzeniu się skóry zapewnia też wysoka zawartość witaminy E (jedna łyżeczka oliwy z oliwek to 20 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę E).
  6. Pomoc w rozwoju płodu – hiszpańska oliwa extra virgin jest polecana dla kobietom w ciąży, ponieważ pomaga w rozwoju płodu. Według badań dzieci kobiet, które w ciąży spożywają regularnie potrawy, lepiej się rozwijają, jeśli wziąć pod uwagę kryteria takie jak wzrost, wagę i sprawność psychosomatyczną płodu.
  7. Mocne kości – w oliwie z oliwek zawarte są duże ilości witaminy D, która wspomaga przyswajanie wapna i fosforu, czyli wspomaga wzmacniania kości. Witamina D to przede wszystkim zapobieganie krzywicy, osteoporozie oraz skurczom mięśni.
  8. Mocniejsze włosy i paznokcie – silny antyutleniacz, jakim jest witamina A zawarta w oliwie przyczynia się do wzmocnienia paznokci i włosów oraz pełni pomocniczą rolę w odnawianiu struktury skóry.
  9. Regulacja płynów tkankowych – wysoka zawartość potasu, sprawia, że oliwa sprzyja przewodzeniu impulsów nerwowych oraz regulacji przepływu wody i płynów tkankowych w organizmie. Potas odpowiedzialny jest także za odpowiednią gospodarkę wodną oraz równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Potas sprzyja też koncentracji oraz wzmacnia mięśnie.
  10. Lepsze trawienie – oliwa extra virgin zawiera też spore ilości magnezu, który jest składnikiem enzymów uczestniczących w przemienia materii.